Nå kan vi ikke lukke øynene for det lenger – sommeren er slutt og høsten er her. Enkelte steder har sikkert nattefrosten allerede gjort seg bemerket, mens andre steder kan man fremdeles føle at det er sommer noen timer midt på dagen. Men uansett: Vinteren kommer til oss alle! Selv om den vil arte seg på forskjellige måter.
Plantene må forberedes til vinterdvalen sin, og ulike planter har ulike krav til hvordan denne hvilen skal være for at de skal våkne til liv igjen når våren kommer.
I våre hus og leiligheter er luften dessverre ofte for varm og tørr til at planter skal kunne overvintre. Derfor må vi tilpasse forholdene.
Det du generelt sett skal tenke på, er å gjenskape det miljøet plantene opprinnelig kommer fra.
Planter som ikke feller blader, trenger belysning og kan ikke stilles mørkt i en matbod eller kjeller. Nedenfor lister jeg opp de plantene som settes til overvintring hjemme hos meg:
Sitrus, oliven, rosmarin, laubær med fler vil ha varme på mellom 5 og 10 grader, lys fra vindu og/eller lampe. De vil ha lite vann, men må ikke tørke helt ut. Det skal ikke gjødsles i løpet av vinteren.
Pelargoniaer vil gjerne overvintre lyst og kjølig, men kan også overvinte med bare litt lys, da de mister bladene og vil skyte nye skudd til våren igjen. Det er viktig å klippe dem ned og plante dem om til våren når du vekker dem fra vinterdvalen. Overvintring kan også foregå inne i vinduskarmen. Da fortsetter du å vanne og gjødsle forsiktig. Du vil antakelig trenge ekstra belysning for å få blomstring i løpet av vinteren.
Fiken overvintrer du helt mørkt, da de mister bladene om vinteren og derfor ikke krever lys. Hvis du ikke har et mørkt sted, fungerer det også å sette dem under lys, det vil ikke skade fikenplanten. Fiken kan tåle minusgrader avhengig av type, og i Sør-Sverige kan de i enkelte tilfeller overvintre ute. Men jeg tar min inn i matboden.
Jeg anbefaler å kjøpe et overvintringshus og sette det i drivhuset hvis du har et slikt. Du varmer opp teltet med en vifte, og kostnadene blir betydelig mindre enn hvis du varmer opp hele drivhuset uten å ha isolerte vegger og tak. Jeg setter inn overvintringsteltet mitt i stedet, henger opp belysning i taket og kopler inn en vifte som varmekilde. Teltet kan du også ha i matboden eller i garasjen for å lage et overvintringsrom med riktig temperatur. Hvis du setter teltet på celleplast, reduseres dessuten oppvarmingskostnadenee, og gulvet blir dermed isolert.
I neste innlegg vil jeg fordype meg i all den belysningen du kan velge mellom. Håper det blir noe å lære!
Legg igjen en kommentar