Å få et tak av nydelige, klorofyllgrønne blader i drivhuset er det sikkert mange av oss som drømmer om.
Å kunne nyte masse søte vindruer frem mot sensommeren er deilig både for smak og syn.
Vinranken trives veldig godt i drivhuset, for der blir det et klima som likner på det som finnes på det naturlige voksestedet for vinranker. Det er også et stort pluss at de fungerer som solskjerming for andre planter i drivhuset.
Å ha vinranken i en stor krukke blir sjelden vellykket; den må plantes ned på innsiden av drivhuset. Røttene krever stor plass og mye næring. Den vil ikke trives i krukken etter hvert som tiden går.
Man må også klippe og tynne ut vinranken.
Begynn nede der stammen kommer opp av jorden. Å ha 2 grove stammer pr. vinranke er passelig. Alt annet skal tynnes bort.
Der hvor det senere kommer en drueklase, klipper du av skuddet etter det første bladet etter klasen. Da holder kraften seg i drueklasen i stedet for å lage lengre skudd.
Deretter klipper jeg bort ca. 50 % av alle klasene. Det kan virke tøft. Men jeg vil heller ha færre klaser med store druer enn mange klaser med små.
På denne tiden av året kan man tynne ut gjennom hele sesongen. Men i november kan du klippe de grove stammene. Hvis du gjør det nå, vil de lekke sevje i lang tid, gjerne flere måneder. Det kalles at stammen blør. I verste fall kan hele ranken dø.
Men årsskudd er det ingen fare med. Bare klipp, det er godt for druehøsten om en måned eller to!
Legg igjen en kommentar