Mye vil ha mer – sånn er jeg! Hagen min kan aldri blir for blomstrende eller for full av sommerblomster, busker og trær.
Nettopp derfor tar jeg MASSE stiklinger. Tiden er perfekt for det nå. En fin og morsom måte å skape glede på. Hvis du har drivhus, bør du definitivt ta dette momentet med i betraktning. Du kan ta stiklinger uten å ha drivhus også, men naturligvis er det enklere hvis du har et sted med høy luftfuktighet når stiklingene skal vokse seg til.
Hortensiaer, fiken, pelargoniaer, rododendron og lavendel. Alt sammen vil jeg bare ha mer av, og faktum er at det ikke tar så mange år før jeg har planter som leverer.
Uansett hva det er du tar stiklinger av, er fremgangsmåten omtrent den samme.
Skjær et diagonalt snitt på ca. 5–10 cm fra et årsskudd.
Fjern alle bladene bortsett fra ett i toppen.
Trykk ca. halve stilken ned i en potte med jord.
Vannes og holdes fuktig. Planten er svært sårbar for uttørking før røttene er blitt utviklet.
Det kan være en god idé å sette en plastpose over potten for å skape et fuktig klima til å begynne med.
Fiken gjør jeg det samme med, men lar skuddet utvikle røtter i en vase med vann i stedet for jord. Deretter, når skuddet har dannet et lite rotsystem, planter jeg det i jord.
Når du begynner å se røtter, kan du enten plante ut i bedene og dekke med mye løv over planten når vinteren kommer, eller la den stå i potten og overvintre i ca. 0 grader på et passende sted. Planter som mister bladene, kan settes helt mørkt i løpet av vinteren, men rododendron må ha lys. Det holder imidlertid med veldig lite for at den skal overleve den første vinteren. Fiken kan være vanskelig å få til å overvintre på grunn av kulden, og bør ha rundt 0 grader eller mer for å tåle vinteren, og pelargoniaer kan ikke overvintre ute da de helst vil ha en temperatur på 5–10 grader.
Lykke til!
Legg igjen en kommentar