Lekker løk som medisin og krydder
Ofte kan man lese om nye observasjoner og funn av planter eller frukt med fantastiske egenskaper, f.eks. med sykdomshemmende eller foryngende effekt. Det kan virke som om det dukker opp noe nytt hver måned.
Men hvitløken har flere hundre års dokumentasjon på at den har positiv virkning på oss mennesker. Denne dokumentasjonen er også bekreftet gjennom moderne forskning.
Fordelene med hvitløk er mange fler enn at den bare egner seg som krydder i maten.
Forskning viser at hvitløk har blodtrykksdempende effekt. Motvirker utvikling av åreforkalkning. Gir økt sexlyst. Dessuten har personer som spiser hvitløk regelmessig, mindre risiko for å bli bitt av flått.
Det følger jo også bivirkninger med å spise hvitløk, for eksempel dårlig ånde. Men jeg sørger for at alle i familien får i seg samme mengde som meg, og dermed slipper jeg å sove på sofaen!
Det er perfekt å sette hvitløk på denne tiden av året. Jeg har funnet ut at man ikke bør sette hvitløk for tidlig på høsten, for da råtner feddene. Hvitløk kan settes så lenge det ikke er tele i jorden.
Jeg kjøper hvitløk i hagesenteret som er beregnet på å brukes som setteløk. Eller så bruker jeg et par løk som jeg har høstet tidligere, og bruker feddene fra dem. Jeg bruker ikke hvitløk fra matbutikken, for det hender de blir varmebehandlet for at de ikke skal spire.
Så deler jeg opp hvitløken i fedd og setter dem ned hver for seg i hull i jorden som er ca. 6 cm dype. Deretter dekker jeg dem med jord.
Jeg setter gjerne løkene ganske tett, ca. 10 cm fra hverandre. Til våren gjødsler jeg med hønsegjødsel og vanner godt.
Svært enkelt å dyrke og et krydder vi setter stor pris på i den Strömbladske familie! Håper du også vil prøve å dyrke hvitløk i år!
Legg igjen en kommentar