Gjødsel er en jungel. Den finnes i alle varianter, avhengig av hvor du skal ha den og til hva.
Jeg har testet meg frem med ulike gjødselstyper i flere år og vil gi dere mine beste tips. Når det er sagt, er jeg ikke akkurat proff i denne jungelen – man kan heller si en tilbakevendende turist som har funnet sine favoritter!
Gjødsel er helt nødvendig for å få en god avling. Avling får du, bare ikke i samme omfang som hvis du bruker godt gjødslet jord.
PALLEKARMER I pallekarmene mine og på jordet der jeg kan kjøre med jordfreser, tilsetter jeg gjødsel som består av flere år gammel hestegjødsel. Jeg tilsetter da jord som er full av næring. Du kan ikke bare ta fra jorden, men må også tilføre ny jord eller gjødsel. Hvis ikke har du til slutt bare sand som ikke inneholder næring i det hele tatt. Dessuten minsker volumet år for år. Det er viktig å tilføre gjødsel som ikke er oppblandet med sagspon – det må være en gjødsel der dyrene har gått på halm. Med sagspon i gjødselen blir nemlig jorden sur. Hvis du ikke er nabo til noen hester eller i nærheten av en bondegård med kyr, er det mulig å kjøpe økojord i butikken som er iblandet kugjødsel. Det fungerer like bra.
HAGEN Blomsterbed, trær og busker gjødsler jeg med en kunstgjødsel som heter NPK 11-5-18, kjøpt for eksempel hos Lantmännen. Det er en kunstgjødsel i kornform som har en langtvirkende effekt, og som stimulerer planting og tilvekst. Den fungerer bra i bed der jeg ikke kan vende på jorden.
GRESSMATTE NPK 21-4-7 bruker jeg på grøntarealer. Det er et gjødningsmiddel med et balansert innhold av nitrogen, fosfor, kalium og svovel, noe som bygger opp gresset fra røttene og opp og gjør at mose ikke kommer til og tar over.
BÆR OG BÆRBUSKER Disse gjødsler jeg først og fremst med hønsegjødsel, for jeg vil gjerne ha en økologisk avling. Jeg vil vite hva jeg og mine barn putter i oss. Hønsegjødsel er bra til alt, men kan brenne plantene ved overdosering eller hvis du har spede nye planter, så vær forsiktig og husk også på at den lukter sterkt. Derfor er den ikke å anbefale i drivhuset, for eksempel, hvis du skulle ønske å sitte og kose deg der de neste ukene!
Dette er det jeg bruker, og denne kombinasjonen synes jeg at jeg har lykkes ganske godt med. Jeg gjødsler nå på våren og også etter sankthans da det er mange planter som trenger ekstra næring for å blomstre og gi god avling.
Lykke til – håper dere får et fremgangsrikt avlingsår!
Legg igjen en kommentar