Jeg har vært der og gått gjennom alle trinnene, så jeg vet hvor mye det er som snurrer rundt i hodet på en. Kan jeg hjelpe dere med å svare på noen spørsmål, så gjør jeg det gjerne.
Så her kommer innlegget til dere som ikke har drivhus.
Trinn 1: Dyrke grønnsaker, kose seg eller begge deler?
– Først må du spørre deg hva du ønsker å bruke drivhuset til. Som et drivhus til dyrking av planter, eller som et sted der du vil sitte og kose deg? Eller en kombinasjon? Hvis du vil ha et drivhus til planter, må du ha isolasjonsplast både i vegger og tak. Da kan du varme opp drivhuset med en vifte tidlig på våren uten at varmen forsvinner, og du kan få til tidlig frøsåing. På høsten kan du dyrke til langt ut i november, avhengig av hvor i landet du bor. Hvis du vil ha drivhuset til å sitte i, skal du ha et av glass, det er mye hyggeligere. Skal du både drive med planter og kose deg, kler du glasset med bobleplast på innsiden om vinteren, så du kan overvintre planter der. Om sommeren trenger du en skyggegardin eller vinranker som gir skygge, slik at plantene ikke får for mye sol på seg.
Trinn 2: Finn den optimale plasseringen.
– Unngå å velge det mest solrike stedet på tomten. Det beste er vandrende skygge, det vil si der det er skygge visse tider av dagen.
Trinn 3: Tenk større enn du tror.
– Hvis du vil kombinere grønnsaksdyrking med kos, er det bedre å ha et litt bredere drivhus på ca. 15 kvadratmeter for å få plass til begge deler. Hvis du bare skal drive med planter i drivhuset, er det lurt å satse på et som er ca. 10 kvadratmeter og litt smalt. Da får du større dyrkingsflate langs sidene i drivhuset. Vurder å utnytte plassen gjennom hyller og såbed som du henger på veggen, så du kan dyrke i etasjer og ikke bare utnytte gulvet.
– Jeg pleier å si at man alltid skal ta en størrelse større enn man opprinnelig hadde tenkt. Flere ganger i uken får jeg spørsmål fra folk som allerede har drivhus, om de kan bygge på det, men det går ikke an å forlenge et drivhus som er kjøpt ferdig. Reisverket må være helt for å være stabilt.
Trinn 4: Legg litt penger i grunnarbeidet.
– Når det gjelder budsjett, så ikke glem grunnarbeidet. Unngå å sette drivhuset rett på bakken, det er helt nødvendig at du forankrer huset ned til telefri dybde. Dette gjøres ved å grave bort matjord og støpe ned jern i betong som sitter fast i drivhusets sokkelprofil. Slik forankres huset i bakken og gjør at det ikke blåser bort i en eventuell storm. Etter at huset er montert, legger du passende med heller inne i drivhuset og en del rundt husets utside. På innsiden er det vanlig å legge gulvet noe høyere enn bakken utenfor drivhuset.
Trinn 5: Sats på tilbehør som gjør ting enklere for deg.
– Det finnes masse av tilbehør og finesser, men skal du satse på noe, synes jeg absolutt du bør ha automatisk vindusåpner, så du slipper å passe drivhuset hele tiden og åpne og lukke vinduet. Det finnes også automatisk vanning, så du kan ha et fint drivhus med frodige planter og likevel dra bort en ukes tid uten å måtte bestikke naboen.
Legg igjen en kommentar