Hvis man bor på Bjäre, skal man begynne i tide. Jeg bor (nesten) ute på det lokalbefolkningen kaller Bjäre. Det er en halvøy som ligger i det nordvestre Skåne, potetens mekka for oss svensker! 75 % av nypotetene som forbrukes i Sverige kommer herfra, på grunn av det gunstige klimaet til dette formålet.
Men uansett hvor du bor, har du gode forutsetninger for å lykkes med egendyrkede poteter. Det er virkelig spesielt å kunne hente inn sine egne poteter og sette tennene i en nypotet bare med en klatt smør og salt på…
Hvis du bor i leilighet eller ikke har stor plass, kan du dyrke poteter like så bra i potte som på friland, og fremgangsmåten er den samme.
Begynn med å forkultivere potetene. Det skal gjøres ca. 6 uker før utplanting. Utplantingen skjer når risikoen for sterk frost er over og jordtemperaturen er på ca. 8 grader.
Å forkultivere poteter kan gjøres på flere måter. Men hvorfor gjøre det mer kronglete enn nødvendig?
Jeg legger mine i en kurv, gjerne slik at de har tilgang på luft, og legger en papirpose oppå da jeg ikke vil utsette potetene for lys. 12–18 grader er den optimale temperaturen for at potetene skal spire. Kjøligere temperatur innebærer at det tar lengre tid for poteten å spire. Jeg har potetene i garasjen, der er det ikke tørr luft, noe som er gunstig. Alternativt legger jeg dem i spiskammeret eller i hagestuen.
I år har jeg satset på en sen blå sort, ”Bergerac”
Blå potet som denne vekker mange minner hos meg. Som barn husker jeg at vi hadde en stor fest hos mormoren og morfaren min. Det var på sensommeren, og vi feiret at innhøstingen snart var over. Den kvelden ble det servert blålilla potetmos og røde, danske pølser. Smaken er den samme, men likevel så forskjellig. For det er kanskje slik at barndomsminner smaker best. Denne tradisjonen skal jeg virkelig ta opp igjen i år!
Legg igjen en kommentar