I år har jeg vært drivhuseier i 4 år. Det er mye som har skjedd i løpet av den tiden, og det er mye jeg har lært. Mange frø har spiret, og masse grønnsaker er høstet inn.
Enkelte ting ville jeg gjort annerledes hvis jeg hadde bygget drivhus i dag. For eksempel ha fått et som var større. Det hadde ikke vært noe problem for meg å fylt noen kvadratmeter til med planter.
Men det meste er jeg utrolig fornøyd med. Som at jeg valgte et svart i stedet for et hvitt med tanke på hvor kjedelig jeg synes det er å gjøre rent, og hvor utrolig skittent det blir i et drivhus som brukes av store og små.
Men det jeg kanskje er mest stolt over at vi tenkte på fra begynnelsen av, er at vi la til rette for de to ferskentrærne mine. Disse har jeg espaliert langsmed glasset.
Jeg har fått mange spørsmål om hvordan jeg gjør det når jeg espalierer, og svaret er enkelt. Klipp brutalt og mye!
Trærne må være plantet i bakken. De må ha røtter som kan vokse seg utover og ta stor plass.
Deretter spenner du opp snorer i det mønstret du vil at treet skal ta form. Før greinene du vil beholde langs en snor, og klipp bort de andre greinene. Deretter er det bare å vente på at det skal komme skudd på et passende sted som jeg så leder bort på den tomme snoren, og slik fortsetter jeg.
Det er et tidkrevende arbeid, men veldig morsomt når du etter hvert ser hvordan det tar form.
Klipp, klipp og klipp. Vent, se etter skudd og bind opp! Det er oppskriften på et vellykket espaliert ferskentre.
Min sort heter «pipi» og smaker utrolig godt.
Legg igjen en kommentar