Chili er noe som har vært populært lenge, og noe som stadig flere interesserer seg for.
Det kommer hele tiden nye kokebøker der dette krydderet brukes i både varmretter og desserter. Jeg tenkte å gi deg noen raske fakta om denne aromatiske og mangfoldige skjønnheten.
Fakta om chilipepper.
Det finnes ca. 30 peppersorter, men 10 000 talls ulike navnesorter av disse.
Styrken på ulike sorter chili varierer fra mild chilipaprika til farlig ildfulle småfrukter. Styrken kommer fra et stoff som heter capsaicin og som alle chilifrukter inneholder i større eller mindre mengde.
Chiliens styrke måles etter en skala som heter scoville. Wilbur Scoville var en mann født på 1800-tallet som utviklet en måte å måle chiliens styrke på og gi den et scoville-tall, som da også beskriver hvor sterk pepperen er. Til å begynne med målte Wilbur Scoville styrken med tungen! I dag er det en laboratorietest som kan plassere chili mer eksakt på skalaen.
Verdens sterkeste chili heter Trinidad Moruga Scorpion Den går opp til hele 2000000 scoville!!
Kan sammenlignes med Jalapeño som ligger på rundt 25000 scoville.
Chilifrukten er sterkest i kjernene eller det hvite i fruktkjøttet. Derfor kan man med fordel plukke bort dette hvis man ikke vil ha en sterk smak.
Vask hendene nøye etter å ha håndtert chili og ta deg aldri i ansikt og øyne med fingre som har vært borti chili.
Hvis du har fått i deg sterk chili og vil lindre dette, kan du spise f.eks. brød, kokt ris, yoghurt eller noe fett! Men å drikke vann eller øl hjelper ikke. For at det skal lindre, må det være noe som inneholder olje eller fett.
Du skal så chili nå. Ikke vent, for fruktene trenger lang tid på å modne. Følg anvisningene på frøposen og luk bort de svakeste plantene før ompotting.
Sol, varme og gjødsel er det som chiliplantene krever for å gi en god avling.
Lykke til!
Klem Rebecca.
Legg igjen en kommentar