Det er selvfølgelig mange ting du ikke trenger når du skal dyrke egne grønnsaker, og det er klart du kan lykkes uten masse ekstra greier som man ellers lokkes med i butikkene.
Men én ting er jeg glad for at jeg har, nemlig såbedet mitt, som jeg kjøpte sammen med drivhuset for fire år siden. Er det noe jeg virkelig har benyttet meg av, og som jeg ikke ville vært foruten, så er det akkurat det.
Såbedet er 50 cm bredt og 8 cm dypt og dessuten langt, så det rekker langs hele gavlen på drivhuset. I mitt tilfelle er det 3 meter.
Jeg har forberedt såbedet ved å legge en kapillærmatte i bunn. Det er en fuktbindende matte som hindrer vannet i å renne ut gjennom bunnen av såbedet, samt å holde jorden på plass.
På kapillærmatten legger jeg deretter et lag med økologisk jord. Samt 1 cm såjord øverst på toppen.
Her sår jeg de frøene jeg kommer til å plante ut i kjøkkenhagen når plantene har fått vokst litt. Men jeg frøsår også salat og persille m.m. flere ganger i løpet av sesongen, og da høster jeg rett fra såbedet. Ingen snegler og ingen krokbøyd rygg!
Om vinteren sår jeg også ulike sorter med vintersalat og asiatisk kål, noe som fungerer utmerket. Det har gitt meg egendyrkede, grønne blad uten å måtte ha varme på i løpet av hele vinteren.
Legg igjen en kommentar