Om sommeren er det akkurat som om tiden går dobbelt så fort som om vinteren. En dag våkner til liv, og plutselig er det kveld igjen. Det bare løper av gårde. Det er heller ikke uvanlig at vi i familien ikke er klare til å spise før det er sent på kveld. Klokken kan bli 20–21 om kvelden før maten står på bordet. Hva er mer sommerlig og passer bedre enn å grille på denne årstiden?
Å kunne lage sin egen krydderblanding og kanskje noe som kan gnis inn i kjøttet som legges på grillen, gjør det bare enda bedre.
Nå har jeg dessuten veldig masse krydder jeg må ta hånd om. Og en lur metode som får smak og duft av sommer til å vare i flere måneder, er å lage dine egne krydderblandinger.

Begynn med å tørke krydderne. Jeg legger dem på en tallerken eller et brett, som jeg så setter på et tørt, varmt og mørkt sted. Mørket gjør at fargen på krydderne beholdes. Når krydderne er helt tørket etter en knapp uke, knuser jeg dem i en morter. Da triller alle de små bladene av fra de kraftige stilkene.

Disse små bladene blander jeg deretter med salt. Jeg kjøper som oftest grovsalt som jeg har i en blender sammen med krydderne. Da kan jeg selv bestemme hvor finkornet det skal være. Jeg liker at det er litt grovere og har struktur.
Man kan gjøre det på samme måte med chili. Tørke og blande.
Vil du lage krydder til å gni inn i kjøttet for å gi smak, bør du imidlertid bruke ferskt krydder.

Timian og rosmarin, for eksempel, det knuser jeg i en morter med salt og litt olivenolje. Deretter masserer jeg det inn i kjøttet og lar det ligge minst en time i en plastpose. De ferske krydderne inneholder vann som gjør at de ikke brenner opp, noe tørket krydder vil gjøre hvis du legger det på grillen.

Legg igjen en kommentar