
Høsten er her og snart også vinteren, det er uunngåelig. Derfor har jeg laget en liten veiledning om hvordan du overvintrer middelhavsplanter. Jeg må faktisk erkjenne at det er med et visst vemod i kroppen at jeg går vinteren i møte. Det er som en kald, knyttet hånd i brystet. Hånden holder godt fast og har ingen planer om å slippe grepet før de første varme solstrålene har kommet tilbake og det er vår igjen.

Men vår blir det, og da vil jeg ha mange planter igjen i drivhuset mitt – målet er å ha masse grønt og stort mangfold. For å lykkes med det må jeg overvintre middelhavsplantene mine. De fleste trenger å stå frostfritt, og noen er mer følsomme enn andre. Jeg har den luksusen å eie en hagestue jeg kan overvintre plantene mine i. De fryser sjelden eller aldri der. Men hvis du ikke har en slik plass, finnes det andre steder; en matbod med ekstra belysning, en kjeller eller en garasje. Mørket kan du omgå med ekstra belysning, og er det et sted der det kan bli kuldegrader, kan løsningen være å benytte en vifte med frostvakt. Det finnes også overvintringstelt som du setter inn i en bod eller et drivhus. Da varmer du bare opp det lille området innenfor bobleplasten, noe som ikke blir så dyrt som om du skulle ha varmet opp et helt uisolert drivhus.
Veiledning for overvintring av 5 ulike favoritter:
- Oliventrær – de tåler faktisk noen kuldegrader i korte perioder. Men den beste plasseringen om vinteren er mellom 5–10 grader. Et oliventre vil gjerne stå i nærheten av et vindu så det får lys. Det overlever ikke i totalt mørke. Vann forsiktig, og unngå bruk av plantenæring i løpet av vinteren.
- Sitrusplanter – det finnes mange ulike typer sitrusvekster; sitrus er et fellesnavn. Men de fleste skal oppbevares på samme måte. Sitrusplanter trives aller best om vinteren dersom temperaturen er mellom 5–10 grader. Sitrusplanter trenger ekstra belysning om vinteren. Jo varmere sitrustreet står, desto mer belysning krever det. Å overvintre sitrustrær innendørs kan være vanskelig. Det er vanlig at trærne mister bladene sine da, siden luften er for tørr innendørs. Sitrustrær skal ikke ha gjødsel om vinteren.
- Fikentrær – disse middelhavsplantene er absolutt de enkleste å overvintre. Fiken feller bladene sine om vinteren og kan derfor stå helt mørkt, i en kjeller eller et trappehus. Den beste temperaturen for et fikentre er mellom 2–10 grader. Det tåler noen minusgrader i korte perioder. I Sør-Sverige og Danmark kan du lykkes med å overvintre fikentrær ute hvis du bare setter krukken på isopor og pakker inn treet i bobleplast. Det som er viktig med fikentrær, er at de må ha en kuldeperiode for å kunne sette frukt på nytt til våren.
- Palmer – det finnes mange forskjellige typer palmer med ulik følsomhet for kulde. Generelt kan man si at de fleste palmer må oppbevares lyst og frostfritt vinterstid. Palmer kan med fordel settes i en innglasset hagestue eller et drivhus der det ikke blir frost. Også her anbefaler jeg et overvintringstelt for å få ned kostnadene til oppvarming.
- Pelargoniaer – er ikke spesielt kresne når det gjelder overvintring, men de må absolutt ikke fryse. Kanskje du har en garasje som er frostfri, eller en trappeoppgang eller kjeller; noe lys er nødvendig. Men jo kjøligere du har det, desto mindre lys trengs. Å overvintre pelargoniaer innendørs fungerer også, men velg det kjøligste stedet i huset. Velger du å overvintre dem innendørs, må de stå lyst i et vindu. Vann forsiktig, og unngå bruk av gjødsel. Når vi begynner å nærme oss mars, stiller du plantene varmere og lysere og begynner å vanne og gjødsle. Klipp også ned pelargoniaene til ca. 10 cm høyde. Da får du planter som er tettvokste og fine hele sommeren.
Håper du får nytte av veiledningen min, og lykke til med årets overvintring!
Legg igjen en kommentar