Ofte får jeg spørsmål om hvordan jeg får hverdagen til å gå i hop. Det er mye som skal rekkes – heltidsjobb, være mamma, ha hus og hage og drivhus, og holde på med podkast og blogg. Sannheten er at ting ikke trenger å ta så lang tid. Når du gjør arbeid i hagen, gjelder det bare at du gjør det til riktig tid og på en smart måte. Vintersikring av drivhuset er en slik oppgave!

Det er ikke så mange timene jeg legger i rent vedlikehold av drivhuset i løpet av et år. Selvfølgelig vasker jeg drivhuset noen ganger om året med en oppvaskbørste på profilene, en kost på mur og gulv, og jeg bruker en klut til å pusse vinduene med.

Det som er viktig, er å vintersikre drivhuset før vinteren biter seg fast. Dette gjør du for å vintersikre drivhuset ditt:
- Når alle trær har sluppet løvet, er det viktig å tømme takrennene for løv. Bruk en skrape og sørg for at det blir rent og fritt i takrennene.
- Tøm også nedløpsrørene for løv og skitt som har festet seg. Ellers kan du risikere at det blir stående vann i rørene som fryser og utvider seg, og da kan rørene gå i stykker. Bruk en lang pinne og trykk den ned gjennom røret. Du kan også bruke vannslangen til å spyle rørene skikkelig.
- Sikre vindusåpnerne med buntebånd. Avhengig av hvilket merke du har på åpneren din, må du skru ut det lille stempelet som styrer åpneren. Enkelte åpnere må oppbevares frostfritt for ikke å fryse i stykker (svart), mens andre kan være ute hele året (kort sølvaktig). Men stempelet som styrer vinduet, skal tas ut. Deretter binder du et bånd eller en strips rundt åpneren så vinden ikke kan få tak og dra opp vinduslukene. Disse må du huske på å klippe opp igjen til våren før du monterer stempelet igjen.
- Stram også skruer og muttere i drivhuset. Vibrasjoner som skyldes vær og vind, kan løsne mutrene i løpet av året. Derfor kan det være bra å ta en runde i drivhuset og stramme alle skruer en gang i løpet av året.
- Sørg for at det ikke ligger mye snø på taket. Drivhuset er ikke konstruert for å tåle snø på taket! Bor du på et sted der det kan komme store snømengder i løpet av en natt, eller drivhuset er et annet sted enn der du befinner deg, er det lurt å sette inn en støtte i drivhuset. Fra gulvet og opp til mønet. Hvis det kommer snø som tynger ned drivhuset, kan hele konstruksjonen bøye seg. Glassene er så sterke at det er sjelden eller aldri at de gir etter. Hvis du avlaster mønet med en støtte, unngår du forhåpentligvis at slike ting skjer.

Legg igjen en kommentar