
Denne vekstsesongen går unektelig mot slutten, iallfall når det gjelder dyrking på friland. Jeg må si dette har vært et ganske så bra år med dyrking. Riktignok var det noen ting jeg ikke lyktes helt med, som tomatene og sukkerertene. Men mye har blitt skikkelig bra, og det med relativt liten innsats. Det jeg er mest stolt av i år, har et fargetema. Helt uplanlagt – det bare ble sånn, og jeg så det nå mot slutten av sesongen når det var tid for innhøsting. Dette er de tre skjønnhetene jeg er mest fornøyd med året sett under ett, og fellesnevneren for dem er fargen.
Mine tre største dyrkesuksesser i 2019:
- Argentinajernurten – Denne skjønnheten som jeg sådde i drivhuset i fjor og vannet med snø, den klarte seg mot alle odds og med ekstremt lite tilsyn. Den fikk staselige og fine blomster som blomstret hele sommeren gjennom og løftet bedene mine til nye høyder!
- Kål – Etter at jeg hadde vært på Liseberg og sett den fine parken der, ble jeg inspirert til å blande inn noe spiselig i blomsterbedene mine. Derfor plantet jeg inn rødkål i dem. Det ble en suksess. Dels fordi kålene ble så store og fine, og dels fordi de var vakre å se på.
- Blå kongo – Denne knollen som vekker så mange minner fra barndommen. Da var det innhøstingsfest hjemme hos mormor og morfar, og vi satt i drivhuset deres og spiste blå potetmos og danske røde pølser. Det var en fin tradisjon som jeg skal videreføre til mine barn. Og i år ble det en virkelig god potethøst!
Men det er ikke over ennå!
Jeg skal fortsette å dyrke i noen måneder til i drivhuset. Målet er å dyrke bladgrønt minst frem til nyttår. Og for at det skal være mulig, trenger jeg en vifteovn i drivhuset som starter når temperaturen nærmer seg minus. Jeg skrev om denne vifteovnen i et tidligere innlegg, og her kan du lese om hvorfor du ikke kan leve uten den: Vifteovn i drivhuset, overvintringsrommet eller hagestuen.
Konkurransen!

Denne uunnværlige vifteovnen kan du altså vinne nå, og den har en verdi på hele 4095 kroner! Alt du trenger å gjøre for å delta, er å dele dine tre mest vellykkede dyrkeprosjekter fra i år! Vis gjerne også bilder, så vi kan se hvor fint du har fått det. Hva gjorde du for å lykkes?
Kommenter og del bildene dine her i innlegget! Konkurransen avsluttes den 17. november og vinneren vil bli publisert den 24. november.
Masse lykke til!
Jeg er i å mer enn nok fornøyd med å ha fått frem masse tomater, chili og agurk:) I år fikk jeg en guttebaby i slutten av mai, så det har vært mange færre timer i drivhuset enn tidligere, men spesielt tomater og agurk har vært flittig brukt i matlaging og som snaks!
Men neste år, da er det full vekst på alt som blir sådd forhåpentlig:-)
Kathinka
Vi ble ferdige med vårt drivhus høsten 2018, så våren i år har vært vårt første drivhusår. Vi har gjort oss mange nyttige erfaringer, og leser bloggen her med stor glede!
Tre vellykkede hage prosjekt:
1) Squash. Vi sådde frø i drivhuset tidlig på våren, hadde aldri prøvd dette. Plantene vokste raskt og da vi satte de ut, bredte de seg utover og har i sommer gitt oss mange flotte squash.
2) Tomater. Vi har dyrket tomater i flere år på terrassen. Men i år har vi virkelig fått en stor, spennende avling! Vi har sådd ulike typer, men det morsomste var plommetomaten jeg kjøpte og delte i skiver og plantet i tre potter. De spiret raskt på våren i drivhuset og har båret enormt med tomater til langt utpå høsten. Jeg har blitt dyktig til å lage verdens beste tomatsuppe med chilli og løk (også fra hagen), gjerne med biter av squash.
3) Stemor. Jeg elsker Stemor. Denne sommerblomsten gleder meg i krukker og bed fra tidlig vår til langt utpå høsten. I år sådde jeg selv for første gang, og fikk noe aldeles herlige blå/lilla/hvite i mengder. De ble samlet enkelte steder, mens andre steder satte jeg dem i store sammenplantinger. Man får en ekstra kjærlighet for de man har drevet fram selv!
I det hele blir min fascinasjon og ydmykelse for naturens under større for hvert lille frø som spirer, og jeg gleder meg til februar og ny sesong!
Jeg har dyrka fram brokkoli, sukkererter, tomater, gresskar, jordbær, chilli og squash i år😀 Dette har vært ute i plantekasser her på Tjøme. Men nå bygger vi Drivhus/lysthus, så jeg gleder meg helt villt til sesongen i 2020😀
Litt blomster fra svigerfarbedet som jeg kaller det. Min svigerfar hjalp meg å spa opp et gammelt bed, der sådde vi en skikkelig pollineringsbuffet
1. Pollinerende blomster i svigerfarbedet, som det kalles. Siden det var svigerfar som hjalp meg å spa opp et gammelt bed. Det bugnet av vakre blomster. Lukter godt gjør de også (bilde)
2. Mais ble prøvd ut for første gang, det rakk ikke å gi noen avling før kulden kom, jeg håper drivhuset som snart er ferdig vil kunne hjelpe oss med å få mais neste år.
3. Gulrøtter i hopetall, i alle regnbuens farger. Kjempeartig for ei på 1 og ei på 5 år å dra opp av jorda.
Chili, potet og gulrot.
Jeg håper konkurransen er åpen også for oss som ikke dyrker noe større matplanter, men trives best med store prangende blomster? Utendørs er det vel den nye rabarbraplanta som har imponert mest i år. Den ble plantet i en sekk med kukompost og vokste noe enormt denne første sommeren. Personlig dyrker jeg fortrinnsvis Engletrompeter/Brugmansia som overvintrer i drivhuset fra oktober til april hvert år. Det går med en del strøm, men er vel verd de ekstra kronene, når sommeren kommer og jeg lyter de flotte plantene rundt omkring i hagen. Bildet viser hvordan det ser ut i drivhuset, når plantene tas inn om høsten. Her er det viktig med god ovn, med god termostat, så gevinsten hadde passet utmerket i mitt drivhus med vinterdrift 🙂
Har bygget oss vinterstue på hytta, og skulle så gjerne hatt litt varme i denne, nå som vinteren har kommet. Håper virkelig på vinnerlykke!
I år har jeg prøvd meg på tomater som ble sådd litt i seineste laget. Så det ble ikke så mange, men gir ikke opp. Sukkerertene ga 2 erter…sist år plukket vi erter i flere uker så vet ikke helt hva som gikk galt. Chilliplantene har flytta inn i stua, de har blomster og en eneste chilli. Venter i spenning om kommer med flere. Gleder meg til neste vår og sommer.
I drivhuset har jeg dyrket tomater, paprika, agurk og chilli 🌶 Fikk mye fine grønnsaker, men også mye dom ikke ble modent.. I kassene ute har jeg hatt masse gulrøtter, broccoli, sellerirot og tre ulike grønnkål.
tomat,agurk og druer
Mitt drivhus har vært fylt med flere ulike tomatplanter, chili, paprika og for første gang en vindrueplante. Det ble ikke anbefalt å la drueplanten få utvikle druer det første året, så den gleder jeg meg til å plukke druer fra neste år.
Det hadde vært supert å vinne vifteovnen!
I år er jeg nok mest fornøyd med at maisen overlevde den kalde Mai måned og gav god avling. Alle blomstene som gjorde at jeg kunne lage buketter og bondebønnen Crimson Red 🙂
Jeg har dyrket tomater, agurk , paprika og sommerblomster i drivhuset Ute har jeg hatt blomkål, grønnkål, kål, brokkoli, salat. og prøva og feile med kinakål, så nå har jeg lært det.
Hei Vi dyrker mye både i drivhuset og i hagen. Vi har hovedfokus på grønnsaker,frukt og bær, men er også glad i blomster. Hagen og plantene får vokse seg litt til på egenhånd. De plantene som trives best hos oss, og som er lettstelte, blir favorisert.
For å utnytte det tidlige vårlyset, liker vi å plante ut i drivhuset før det er helt varmt nok i været. Da er vi avhengig av oppvarming med vifteovn de kaldeste nettene. Dette gjør at vi totalt sett får høsta mye større avlinger i drivhuset, ved at vi får forlenga sesongen. En ny varmeovn ville derfor kommet godt med 🙂
Jeg vil fremheve tre avlinger som vi dyrka i drivhuset i år.
De første var druene. De ble veldig gode og søte i år, og var virkelig noe å kose seg med.
Agurkplantene vi hadde var også en god sort som heter, Arola, og som ga rikelig avling fra tidlig i sesongen og de holdt ut helt til slutt.
Tomatene ga også rikelig avling. Der har vi flere sorter, men jeg vil trekke fram sorten, Ochsenhertz, som er en bifftomat. Den ga kjøttfulle, fruktige frukter med veldig god smak. De skal absolutt dyrkes videre til neste år.
Jeg legger ved bilder fra det selvbygde drivhuset, der dyrking står i fokus, samt bilde av noe av avlingen.
Blomster må også med,samt ei kake pynta med noe av årets avling av spiselige blomster.
Gleder meg til ny dyrkingssesong.
I år har jeg kost meg mest med kål. Blant annet grønnkål, palmekål og knutekål. Det har vært en gledelig opplevelse og her i Selbu var jeg så heldig å ikke få store angrep av insekter. I tillegg til kål har vel valmuen gitt masse gode opplevelser der den ikke så ut til å ville slutte å blomstre før frosten tok den. Og den søteste gleden i kjøkkenhagen har vært jordbæra.
Jeg har brukt brukt mye hestemøkk, bokashi og forskjellig jorddekke for å få jorden fin og full av liv. Og jeg vanner med brenneslevann. Jeg har holdt på bare et par år så jeg skal nok bli flinkere med årene. Spesielt med bedre og mer næringsrikt jorddekke.
I høst bygger vi kombinert drivhus og hønsehus hvor jeg skal kunne tidligså en del (godt beskyttet fra hønenes nysgjerrige nebb) som senere skal settes ut. Og inni huset prøver vi å få et gammelt epletre til å overleve. Det blir spennende.
Tja, i år har jeg plantet en hel haug ute og inne, men siden sommeren har vært helt ræva her i Øst-Finnmark ble gulrøttene mikro store, potetene fylte knapt hulltanna, fikk ikke agurk inne før i oktober, og paprikaen ble en fin og høy grønnplante i stua. Tomatene orker jeg ikke snakke om en gang.
Ble eksperimentert med tre sorter jordbær i pallekasser. Altså jordbær er gode, men Finnmarks jordbær er himmelsk! Lenge leve midnattsola ❤️
Drivhuset ligger ennå i innpakket i hagen. Nå er det bare å vente til det er tint nok i juni en gang så vi kan begynne å sette det opp. Hadde vært fint med varmevifte så jeg kan sette den på ute allerede i mai og håpe på at det smelter fortere!
Hei. Jeg har ikke pr nå drivhus. Men det er drømmen. Har i sommer plantet kiwi😁 tok faktisk en tynn skive kiwi å la den først mellom 2 bomull pads. Når det spira flyttet jeg den over i næringsrik jord. Å veit dere, den er nå blitt ei flott slyngplante💜 den hadde hatt det fint i ett varmt drivhus nå til vinteren. Håper den overlever vinteren i kjøkkenvinduet.
Har dessverre ingen bilder, men har dyrket flere sorter tomat, sådd erteblomster, solsikke, salat og diverse urter.
Håper å prøve på paprika og chili også til neste år🌶