
Snart er det på tide å toppe tomatene, og tomatene har virkelig levert i år. I år har jeg vært nøye med å gjødsle og fjerne tyvskudd, og det har vist seg å være en vinneroppskrift. Og så gøy det er å ha ulike sorter, former og farger på tomatene! Har du en favorittsort som du gjerne vil ha også neste år, er det bare å tørke en tomat og spare på noen frø på et mørkt og svalt sted i vinter. Så kan du så disse igjen til våren.

For at alle tomatene skal rekke å modne før lyset og varmen avtar, pleier jeg å toppe plantene rundt midten/slutten av august. Det fører til at plantene bruker kreftene på å få tomatene modne heller enn å vokse oppover og lage nye tomater. Klipp bare av toppen av planten, men ta også med en del blader, slik at det kommer så mye lys som mulig inn til tomatene.


Hvis det er slik at tomatene ikke modner helt, altså at det er grønne tomater igjen på plantene, må du ikke kaste disse. Enten kan du legge dem til modning i vinduskarmen, eller så kan du rett og slett sylte dem. Det er kjempegodt til kjøtt, oksesteik eller lignende.
Legg igjen en kommentar