Det er luksus å kunne hente egne grønnsaker fra hagen om sommeren. Men å kunne hente kål langt ut på høsten og vinteren er enda mer luksuriøst. Jeg begynte å dyrke kål for noen år siden. Jeg hadde alltid tenkt at det var vrient å lykkes med, men fikk snart erfare at det tvert imot er vanskelig å mislykkes med kål.

Det du trenger, er god jord – kålen elsker skikkelig rik jord. Hvis du ikke har kompostjord, kan du bruke plantejord som du blander med kugjødsel. Det anbefales å legge et nett over plantene, så ikke kålsommerfuglen legger eggene sine på dem – de blir nemlig til larver som spiser opp bladene. Deretter er det bare å gi kålen vann og sol, og så er det bare å høste inn.
Jeg har blomkål, svartkål, brokkoli, grønnkål og hodekål. Jeg dyrker alt i pallekarmer, og resultatet ser du på bildene. Grønnkålen venter jeg gjerne til vinteren med å høste. Den er like fin å plukke fra under snøen som nå. Jeg forkultiverer kålplantene mine i drivhuset om våren, og så planter jeg de kraftigste plantene. De andre høster jeg og spiser som plukksalat med det samme.
Hvis du aldri har dyrket kål, håper jeg dette kan inspirere deg til å prøve det neste sesong. Eller du kan så nå for å kunne høste inn små spede blader til bruk i salaten om en måned. Begge deler er like godt.
Legg igjen en kommentar