
Kyllinger, midtsommerstang, julenisse og gresskar. Det er spesielle ting som vi assosierer med ulike sesonger og høytider. Enkelte ting kan man bare ikke unnvære visse tider av året, og akkurat sånn føler jeg det med gresskar. Jeg liker veldig godt de grå og litt annerledes gresskarene. Selvfølgelig er det flott med de oransje, men det finnes jo så mye annet.

I fjor kjøpte jeg et matgresskar i butikken som jeg syntes hadde et vakkert utseende. Den fikk lov å ligge i gangen hele høsten, og da det var på tide å fjerne gresskaret for å erstatte det med med mer juleaktig pynt, delte jeg gresskaret og gjemte frøene til våren. Frø oppbevarer jeg i en serviett i spiskammerset gjennom vinteren. Der er det kjølig og svalt.I vår trykket jeg frøene ned i jorden i de krukkene som stod i drivhuset, og plantet ut plantene i slutten av mai.Etter det har de stått i kjøkkenhagen, i hjørnet der jeg samler løv og avklippet gress. Det er rett og slett komposten min. Midt blant løv og kvister har jeg plantet dem, og der har de senere fått vokse helt uten tilsyn. Det har gått veldig bra i år.

Nå er det på tide å høste. Det vil jeg gjøre før frosten kommer. De kan selvfølgelig stå noen uker til, men nå vil jeg gjøre det fint på trappen og i drivhuset.Jeg skjærer av gresskaret fra planten og vasker dem i litt vann for å bli kvitt jorden.


Å dyrke egne gresskar er så enkelt, og noe som barna synes er gøy. Glem ikke å ta vare på noen frø til neste år fra de sortene du liker best.

Å male gresskar gjorde jeg for noen år siden. Det blir en flott detalj på et dekket bord og er noe både små og store synes er gøy. Dessuten føles det mye tryggere enn å skjære ut for å sette inn lys, og har man små hjelpere med seg, er det et godt alternativ hvis man vil pusle litt på høsten og lage noe koselig før halloween.

Legg igjen en kommentar