Chili er noe vi tydeligvis ikke får nok av, og flere og flere interesserer seg for å dyrke chili hjemme. Ikke minst blant menn har interessen for denne hete frukten blitt sterkere. Hipster-kulturen har omfavnet chilidyrking og sikkert inspirert mange ungdommelige menn til å begynne å dyrke chili og lære seg om ulike chili-sorter.
En annen temperaturmåler på chiliens popularitet er alle de nye kokebøkene der dette krydderet brukes til både varmretter og desserter. Jeg tenkte å gi dere noen raske fakta om denne krydrede og anvendelige skjønnheten!
Vil du ha tips om hvordan man dyrker og sår chili finner du det i innlegget (her) som ble publisert for noen uker siden.
Fakta om chilipepper:
Det finnes masse ulike sorter chili – røde, grønne, gule og oransje. Til og med styrken på ulike sorter chili varierer – fra mild chilipaprika til farlig fyrige småfrukter. Styrken kommer fra et stoff som heter capsaicin som alle chilifrukter inneholder i større eller mindre grad.
Chiliens styrke måles etter en skala som heter scoville.
Navnet scoville kommer fra opphavsmannen til skalaen, Wilbur Scoville, som ble født på 1800-tallet i USA. I begynnelsen av 1900-tallet kom han fram til en metode for å måle chiliens styrke og gi den ett scoville-tall som da også beskriver hvor sterk pepperen er. Til å begynne med målte Wilbur Scoville styrken med sin egen tunge! I dag er det en laboratorietest som kan plassere chili mer eksakt på skalaen.
Verdens sterkeste chili heter Trinidad Moruga Scorpion. Den går opp til 2 000 000 scoville! Det kan sammenlignes med den betydelig mer beskjedne jalapeñoen som ligger på rundt 25 000 scoville.
Chili er et hett og anvendelig krydder som kan dyrkes i drivhus og i vinduskarmen. Chilifrø har en god spireevne og er derfor ganske lett å dyrke. Slå deg gjerne sammen med noen andre chili-fantaster og bytt planter med hverandre, så får du flere ulike sorter du kan nyte!
Legg igjen en kommentar