
Jeg har nevnt det før, og jeg nevner det igjen: Kjøp deg et fikentre hvis du ikke allerede har et.
Fikentrær er min absolutte favoritt. De er lette å overvintre – bare det er svalt, så bryr de seg ikke om at det er helt mørkt om vinteren. Og når du tar frem fikentrærne på våren, finnes det ikke ingen vekster som skyter fart som disse. De krever ikke så mye stell heller, så de tørker sjelden ut. Du forstår sikkert hvorfor dette er en favoritt, og da har jeg ikke engang nevnt de fantastiske fruktene.

På denne tiden av året kan det være behov for å klippe ned og pynte fikenplantene litt, for de har nok blitt spredt. Det viktigste når du klipper dem, er å bruke en skarp hagesaks som sørger for fine og rette snitt. Det er for at treet ikke skal bli angrepet av sopp eller annet.
I dag skal jeg gi deg noen tips til hvordan du kan fornye og få flere fikentrær – og det helt gratis.
Kvist. Det kan gjøres på ulike måter. Hvis treet mitt har en lang kvist, klipper jeg den av med en hagesaks, har den i en flaske med vann og venter i en måneds tid. Da vil det ha utviklet seg røtter på kvisten. Når røttene er utviklet, planter jeg kvisten i en krukke med middelhavsjord. Det er viktig å sørge for at jorden holdes fuktig.
Rotskudd. Iblant kommer det skudd fra jorden. Disse skuddene kommer enten fra stammen under jorden eller fra røttene. Pirk forsiktig bort jorden, slik at du kan se hvor skuddet kommer fra. Hvis du klarer å klippe av slik at det følger med røtter på det nye skuddet, så kan du plante om i en krukke med middelhavsjord. Sørg for å holde jorden fuktig.
Toppskudd. Toppskudd er en sikker måte å lykkes med nye fiken på. Jeg klipper av den ytterste toppen ca. 5–7 cm ned, så tar jeg bort alle bladene på skuddet unntatt de øverste. Deretter stikker jeg toppen ned i en Rootit-brikett. Det går også bra å stikke den rett i jorden, men Rootit-brikettene er innsatt med et stoff som legger til rette for rotens utvikling.
Lykke til med fikendyrkingen!
Legg igjen en kommentar