Nå er det en fin tid å gjødsle i hagen på – både bed og sommerblomster. Vi gjødsler for å få en næringsrik jord som vekstene trives i og som genererer gode avlinger og/eller blomster.

På denne tiden av året er vekstene mottakelige for næring, ettersom rotsystemet holder på å vokse seg til. Dette pågår som regel frem til midtsommer. Deretter begynner faktisk mange vekster å forberede seg til høsten, og derfor er det ingen videre god idé å gjødsle særlig lenger enn det. Det gjelder ikke alle vekster, men for eksempel mange stauder i hagen vår fungerer på den måten.
Synes du det er vanskelig å vite hva du skal gjødsle med? Virker det som det finnes en jungel av alternativer? Selv ønsker jeg å gi jorden både næring og struktur, så derfor velger jeg ikke kjemisk fremstilt gjødsel. Den typen gjødsel gagner nemlig ikke mikroorganismene i jorden, tvert imot så utarmer den jorden. Hvis vi tar næring fra jorden, må vi også gi noe tilbake.
Benmel.
Jeg velger benmel til noen av mine vekster. Benmel inneholder fosfor. Fosfor er gunstig for f.eks. tomater, frukter, bær og blomster.
Hønsegjødsel.
Hønsegjødsel inneholder nitrogen. Du kan gjødsle nesten alle vekster i hagen med hønsegjødsel, som rabarbra, salat og kål, bare for å nevne noen. Alt jeg høster inn over bakken, bruker jeg hønsegjødsel til. Hønsegjødsel er dessuten langtidsvirkende.
Kugjødsel.
Kugjødsel kjøper jeg på sekk til jordforbedrende og påfylling i bedene. Når jordvolumet reduseres, noe det gjør hvert år, fungerer kugjødsel perfekt. Den gir jorden både gjødsel og struktur.
Flytende gjødsel.
Flytende gjødsel anser jeg som en energidrikk: Den kvikker opp midlertidig, men gir ikke noe i lengden. Iblant kan det være til nytte, men husk da å gi flytende næring regelmessig.
Legg igjen en kommentar