
August – den siste sommermåneden, hvor blir tiden av? Den bare løper av gårde, og jeg rekker ikke alt jeg vil. Jeg som skulle plante og høste så mye, jeg som skulle ha store fester, late dager og venner på middag. Jeg har rukket mye, men en del ting har jeg ikke gjort, som å dyrke basilikum, for eksempel.
Det virker ikke som et stort problem at jeg ikke har basilikum, og det er det virkelig ikke heller, men det er klart at livet får litt mer anstrøk av luksus når jeg har frisk basilikum i drivhuset som jeg kan høste masse av. Heldigvis finnes det en superrask måte å få basilikum på. Hvem orker vel å så frø og vente på at det skal bli til en ferdig plante! Ikke jeg i hvert fall, ikke på denne tiden av året.
Du kan kjøpe en potte basilikum i matbutikken. Det finnes ulike sorter – småbladet, storbladet, rød- eller grønnbladet. Det fungerer like bra uansett type. Klipp av stilkene så de blir ca. 10 cm lange. Ta av de underste bladene og sett stilkene i et glass med vann.

På bare få uker har stiklingene fått røtter, og du kan plante dem i jord. Deretter går det fort. Gjødsle med flytende gjødsel og hold jorden fuktig, så vil du snart ha mange basilikumplanter å høste fra. Jo mer du topper og klipper ned basilikumplanten, desto større og mer buskaktig blir planten.
Jeg pleier å fryse basilikum i poser som jeg tar opp og bruker i matlagingen gjennom vinteren. Å tørke basilikum synes jeg ikke fungerer like bra som frysing. Selv den enkleste pastarett lyser opp hverdagen når jeg kan krydre den med «frisk» basilikum fra fryseren året rundt.
Hei!
Du skriver at du bruker en gjødsel med mye kalsium for å unngå griffelråte på tomatene, men når jeg sjekker innholdslisten til den gjødselen du anbefaler, er ikke kalsium nevnt.
Har jeg misforstått noe?