Nå har vi kommet til den tiden da knoppene springer ut og veksten er utrolig. Jeg går her i min egen hage og forundrer meg over hvordan det kan skje så mye på så kort tid. At den grå hagen på bare noen uker blir full av liv, og det grønne igjen blir dominerende. Det er også nå det er gunstig å ta stiklinger, og det kan man gjøre på mange ulike vekster! I dag skal jeg prate litt mer om hvordan du selv kan ta stiklinger!

Stiklinger fra pelargoniaer er noe av de aller enkleste, men jeg pleier også å gi meg i kast med buksbom, rododendron, hortensia og eføy, bare for å nevne noen. Dette er en enkel, billig og rask måte å få nye og flere planter på. Det blir som en gjeng av små, nye medlemmer i hagefamilien, og det er herlig å se røttene utvikle seg og en liten pinne forvandle seg til en hel buske. Som hagens egne små babyer.


Du kan gå frem på ulike måter når du skal ta stiklinger. Enten kan du plassere dem i torvbriketter, eller så kan du plassere dem rett i jorden med en gang. Stiklingene jeg vil ha mange av, setter jeg flere av i en krukke med jord, og så trer jeg en plastpose over krukken. Jeg pleier også å stikke ned en pilekvist blant stiklingene, for den sender ut et stoff som stimulerer rotdannelsen. Det er et godt tips!
Torvbriketter bruker jeg hvis det er snakk om sarte, myke stilker, som f.eks. pelargonia og hortensia, ettersom disse lett kan råtne. Jeg fyller briketten med Rootit-gel og stikker stiklingen ned i den. Gelen beskytter overflaten på stiklingen mot å bli angrepet av sopp, hvilket ville gjort at den råtner.

Men det jeg bestandig gjør, uansett om jeg setter stiklingene i jord eller briketter, er å sørge for at de ikke tørker ut. Jorden må holdes fuktig hele tiden. Når jeg ser at det har dannet seg røtter, planter jeg om stiklingene og klipper dem ned slik at det kan komme nye greiner. Prøv dette hjemme, så kommer du til å bli helt avhengig av å ta nye stiklinger hvert år – det lover jeg deg!
Legg igjen en kommentar