
Bladene på trær og busker har nå begynt å endre farge til både gult og rødt. Mye har falt av og gått i vinterdvale. Dis og tåke ligger som et tungt, bløtt dekke over hagen om morgenen, og det er ikke før nærmere lunsj at tåken letter. Nå er høsten kommet på ordentlig, det er det ingen tvil om. Ofte på begynnelsen av høsten renner det inn spørsmål om gjødsling, og her gir jeg deg mine tips!

Generelt vil jeg fraråde å gjødsle hagen om høsten. I hagen min gjødsler jeg på sensommeren. Jeg gjødsler plantene, så vel nytte- som prydvekster, på denne tiden. Det er fordi plantene skal rekke å ta opp næring før de går inn i sin tiltrengte vinterdvale. Derfor kan det være lurt å gjødsle på sensommeren – en sen gjødsling bidrar til at det er kraft igjen i planten når det blir vår, og den skal sette fart på nytt. Men nå er det stort sett for sent å gjødsle.
Likevel er det alltid unntak. Jeg har ganske mye kål i hagen som jeg ikke planlegger å høste på noen måneder ennå. Grønnkål, hodekål, rødkål, spinat og persille. Hos meg har jordvolumet krympet i løpet av sommermånedene – virker det kjent når jeg sier at jorden på merkelig vis går opp i røyk? En pallekarm som er full av jord om våren, er halvfull når det blir høst. Derfor er det dobbelt nyttig å tilsette gjødsel, volum og struktur, alt på en gang.

Jeg har fordelen av å ha hestegjødsel jeg kan fylle på med og bruke som gjødselmateriale. Men du som ikke har egne hester, skal ikke fortvile. Det går for eksempel helt utmerket å fylle på med kugjødsel i sekk. Hvis jeg gjødsler nå, rekker kålen å ta opp næringen før jeg høster, og plantene blir større. Jordvolumet øker, og røttene beskyttes under ytterligere et lag med jord. Så det er bare fordeler med å fylle på med jord på denne tiden av året.
Mitt råd er altså å gjødsle de plantene som fremdeles har en vekstperiode foran seg, ellers kaster du bare bort gjødselen.

Legg igjen en kommentar