
Akkurat nå spinner livet i en voldsom fart. I en spiral som bare går raskere og raskere. Timer, dager og uker forsvinner uten at jeg rekker å tenke på hvor tiden tok veien, og ikke vet jeg hva som har blitt gjort heller. Men en ting vet jeg sikkert: at posen med hvitløk som jeg kjøpte for noen måneder siden, fortsatt ligger i nettforpakningen i veksthuset og ikke har kommet seg ned i jorden ennå.
Men takk og lov så er det ikke for sent å sette hvitløken, så lenge man klarer å lage hull i jorden altså – der kulden ikke har bitt seg fast. Og det har jo heldigvis ikke blitt så kaldt hos meg ennå.

Hvitløken bør settes på en plass som ikke er så bløt. Ellers risikerer man at feddene råtner i løpet av vinteren. Derfor synes jeg hvitløksdyrking egner seg bra i opphøyde bed. Sånn som i kjøkkenhagen min.
Jeg kjøper hvitløk som egner seg som setteløk. Bruker man løk fra matbutikken, er disse nemlig blitt varmebehandlet for å ikke gro.
Jeg lager små hull på ca. 5 cm, legger et fedd i hvert hull og dekker med jord. Så er det bare å vente.

Til våren kommer det ofte opp grønne blader veldig tidlig. Disse bladene kan man hakke opp og ha i salater. En mild og herlig hvitløksduft som passer til våren. Senere på sesongen, når løkene har vokst seg større, kan man høste dem inn. Tidlig på sesongen er løkene mindre og veldig milde, men om de står lengre i jorden blir de større og smaken mer intensiv.

Uansett om man høster tidlig eller senere på sesongen, er det vanvittig godt og herlig. Jeg bruker hvitløk i mye av min matlaging, men det beste jeg vet er å lage hvitløkssmør, smøre det på en surdeigsbrødskive og gratinere det i ovnen. Dette er alltid vellykket, og kan serveres som tilbehør til de fleste retter.
Legg igjen en kommentar