Det er ikke ofte man blir engasjert og tenker «tjohoo» når man har handlet 3 kilo poteter og skal hjem for å lage en helt vanlig hverdagsmiddag. Men dette er faktisk en knoll som fortjener mye mer oppmerksomhet og «tjohoo» enn den får i dag.

Jeg begynte å google litt om poteten for noen dager siden, og da fant jeg mye interessant.
«Poteten er ikke bare en av verdens mest populære råvarer, men også en av de nyttigste. Den inneholder mange verdifulle vitaminer og fibrer. Spiser du den med skallet på, får du også i deg en god dose nyttige antioksidanter. Poteten er verdens fjerde mest dyrkede matplante etter ris, hvete og mais. I dag er poteten et velkjent innslag på tallerkenen og et klassisk tilbehør til en rekke retter. I Sverige dyrkes det poteter på et område tilsvarende 54 000 fotballbaner. Men poteten er likevel ikke blant de mest dyrkede vekstene i Sverige i dag. Der det dyrkes mest potet, er i Skåne etterfulgt av Halland og Västra Götaland. Det dyrkes poteter på 25 000 hektar, hvilket bare utgjør én prosent av landets totale bruksareal. Til tross for det er Sverige 90 prosent selvforsynt på potet. Det høstes cirka 500 000 tonn matpoteter i Sverige per år.»

Nå høster jeg potetene mine. I alle fall de sortene som jeg satte for å ha i høst og vinter. Når stilkene visner, er det på tide å høste. Poteter som blir liggende i bakken lenger enn nypoteter, som høstes rundt sankthans, får et tykkere skall. Det er lurt med tykt skall på poteter som skal lagres lenge, for da blir de mer motstandsdyktige mot for eksempel muggsopp.

Og ved å spise poteten med skallet på får du dessuten i deg massevis av antioksidanter som styrker immunforsvaret. Når du skal høste potetene, graver du dem opp. Behandle dem pent, for poteter med skader råtner fortere. For at potetene skal holde lengst mulig, bør de oppbevares mørkt og svalt. Blir de liggende i lyset, er det fare for at de får grønne flekker, som er giftige. Visste du at hele potetplanten unntatt knollen er giftig? Og knollen blir også giftig når den blir grønn. Vondt i magen og generell sykdomsfølelse er symptomer du kan få hvis du spiser poteter med grønne flekker. Så unngå det.
Poteten. Den finnes i mange former, farger og smaker – tjohoo så heldige vi er som har den!
Legg igjen en kommentar