Våren er virkelig her nå.
Jeg har som tommelfingerregel at når epletrærne blomstrer, da setter jeg potetene i jorden.
Men jeg forgror dem alltid først. Da sparer jeg tid, og jeg kan høste potetene tidligere enn jeg ellers ville ha gjort.
Det er en god del forvirring knyttet til hvordan man forgror eller forkultiverer poteter. Dette er to helt forskjellige ting.
Å gro poteter Da legger du settepoteten lyst og varmt. Rundt 18–20 grader er mest effektivt. Sprøyt så med vann noen ganger i løpet av dagen. Etter en uke har du øyne og groer på settepotetene, og du kan plante dem ut.
Å forkultivere poteter Denne måten sparer du absolutt mest tid på. Men det er også den metoden som er vanskeligst å håndtere. Det er en risiko for at røttene som dannes, brekker når du planter dem ut, så her må man være forsiktig.
Legg settepotetene på et tynt lag med jord med potetene oppå jorden. Settes lyst. Nå dannes det røtter, og kanskje også ørsmå poteter vil begynne å vokse frem i jorden.
Når de har stått inne i lyse omgivelser i 2–3 uker, planter du potetene ned i jorden på vokseplassen. Da skal potetene plantes dypt. Ca. 20 cm.
Sett potetene rett i jorden. Den vanligste måten å dyrke poteter på er å sette dem i jorden på vokseplassen. Det går helt utmerket å gjøre dette uten å forkultivere potetene. Det tar bare lengre tid å få en avling. Men antall kilo du høster inn, blir det samme.
Poteter skal settes dypt i jorden. Ca. 20 cm. Deretter kan det være at potetene bør hyppes, noe som betyr at du drar opp jord som en topp oppå potetplanten etter hvert som den vokser. Det gjøres fordi poteter som får sollys på seg, blir grønne.
Har du ikke prøvd å dyrke poteter før, så prøv i år. Det er ikke for sent.
Legg igjen en kommentar