Nå begynner hagens fargeprakt å miste intensiteten. Det meste går over til gult og brunt, for snart å visne og ikke vise seg igjen før til våren. Det er noe vemodig og sørgelig i det, som jeg egentlig ikke kan se noen skjønnhet i i det hele tatt. Mørke og kald vind er ikke helt min melodi. Derfor vegrer jeg meg mot å gi opp fargene helt enda, og velger å gjøre alt jeg kan for å så tidlig som mulig få i gang blomstringen igjen til neste sesong!

Det kan jeg gjøre ved å botanisere blant alle høstløkene og posene som henger i lange rekker i butikkene. De har en farge som trekker til seg oppmerksomheten min på samme måte som godteriposer. Innholdet i dem er imidlertid alt annet enn usunt, og så klart ikke til å spise. Men for øyet gjør det underverker, og for sjelen er det et hopp.

Nå fyller jeg mange kurver og potter med vårløk som får stå plantet i drivhuset og vente på at vårsolen skal komme og varme opp jorden. Da kommer løkene til å begynne å vokse, og blomstringen og fargene kommer i gang fortere enn om de skulle være gravd ned i rabatten.

En regel man kan ha når man setter løk, er å passe på løkens størrelse. Man skal grave ned løkens størrelse ganger 3. Det vil si: hvis løken er 3 cm stør, skal man plassere den 9 cm under jorda. Vanlig plantejord fungerer aldeles utmerket for å plante løkene i, men jeg strør også over litt benmel som er gjødning for løkvekster. Dette vil gagne blomstringen til våren.

Lasagneplanting kaller man det når man mikser ulike løksorter i en og samme potte. De største løkene går dypest, og de mindre løkene lenger oppe. Man legger dem i lag som om det skulle vært en lasagne. Fordelen er lang blomstring i løkpotten. Perlehyasinter som blomstrer tidlig, og så tulipaner og svibel som blomstrer senere. Det er blomstring etter min smak.

Har du ikke drivhus som jeg, kan du så klart forberede potter nå på høsten. Sett pottene mot en sørvendt vegg hele vinteren, så vil løkene få fart fra de varmende solstrålene som varmer opp husfasaden og stråler varme til krukkene som står mot den.
Legg igjen en kommentar