
Å dyrke poteter er enkelt og utrolig gøy, siden avlingen som oftest blir stor. Visste du at verdens største potet er blitt dyrket i England og veide 3,76 kg, og at vi i verden spiser i gjennomsnitt 33 kg poteter pr. person hvert år?
Jeg prøver verken å få så store poteter eller å dekke et så stort årsforbruk med poteter i familien. Jeg setter som oftest poteter i pallekarmer. Uansett hvor stort område eller liten plass du har, kan du dyrke poteter, til og med i et spann på balkongen.
Nå er det på høy tid å forkultivere potetene. Det gjør du ca. 4 uker før du setter potetene i jorden. Når vi har kommet så langt ut på våren, finnes det et knep for å få potetene i gang i turbofart.

Vanligvis legger jeg potetene i en åpen eggekartong i et mørkt rom. Det skal helst ikke være mer enn 8-15 grader, så matboden er perfekt. Hvis jeg dessuten legger jord i bunnen av eggekartongene, vil ikke bare potetene utvikle groer, men også røtter, og på den måten sparer jeg inn noen uker litt lenger frem i tid og kan begynne å høste tidligere.
Når potetene har fått groer og røtter, setter jeg dem ut i jorden, ca. 15 cm dypt. Gjerne i rader, da blir det lett å hyppe potetene når potetgresset begynner å komme opp av jorden, samtidig som plantene får mer plass og kan gi bedre avling.


Generelle råd for å lykkes med poteter:
- Dyrk ikke poteter på samme sted i mer enn ett år. Risikoen for bladmugg og rust øker da. (Å ha 4 jordstykker du roterer på, er optimalt).
- Det er lurt å dyrke bønnevikker, mais og ringblomster i nærheten av eller i samme jord som potetene, for det gir knollene større motstandskraft.
- Poteter trives best i lett, sandblandet jord.
- Gjødsle med en fullgjødsel for planter, f.eks. stallgjødsel.
- Hvis det er fare for nattefrost når du setter potetene ut, så gjør det stor forskjell for potetene om du dekker dem til med en fiberduk.
Legg igjen en kommentar