Nå er nettene kalle, jeg har nettopp begynt å stenge dørene til drivhuset om natten slik at varmen skal holde seg og for at det siste skal få modne får vinterhvilen. Tomat og agurk er det fortsatt noen få igjen av på plantene, og paprikaen trenger litt mer sol for å bli rød. Fikenene er derimot helt perfekte nå, de blir bare søtere og søtere om det blir litt kaldere temperaturer på natten, de klarer til og med å gå ned til 0 grader og fruktene holder seg skikkelig godt.

Fiken er en av mine favoritter, året rundt. Jeg har massevis av trær og småplanter, og det er fordi det er det letteste og vakreste man kan dyrke, synes jeg. Dessuten fantastisk søtt og godt.

Fikentrær kan man oppbevare helt mørkt hele vinteren. Trærne mister bladene sine, og derfor er det ikke viktig med lyset i de månedene. De oppbevares på en plass som er svar og kan klare seg ned til 10 minusgrader. Det varierer litt avhengig av hvilken type det er, men de fleste sortene tåler noen minusgrader her og der. Det gjør at jeg synes det er den letteste middelhavsveksten å overvintre, jeg oppbevarer den i spiskammeret mitt hele vinteren.

Men nå er det fokus på å høste fruktene. Favorittoppskriften med fiken er helt klart å halvere og sette dem inn i ovnene i 10 minutter med hakkede nøtter og mandel samt honning oppå, serveres så med is.

Jeg gjødsler fikentrærne og -buskene mine en gang i uken mellom april og august. Resten av tiden får de nøye seg med vann. Når jeg høster fikenene, klipper jeg ned trærne. Grenene jeg klipper av, setter jeg i vann i drivhuset og lar dem stå der til det blir kaldt. Da flytter jeg inn vasene mine med fikengrenser i huset. Etter noen måneder har det utviklet seg røtter, da planter jeg grenene ned i jorden og har de i vinduskarmen inne til det blir vår igjen. Da får de flytte ut til drivhuset på nytt. Slik har jeg plutselig flere små, fine fikentrær å ta vare på. Jo flere, desto bedre!

Legg igjen en kommentar