Jeg bor langt inn i skogen, på den roligste og mest fantastiske plassen du kan tenke deg. Dit finner ingen veien om ikke de vet om stedet. En lang grusvei med gress mellom hjulsporene snirkler seg gjennom skoger og over elven som renner langsomt av sted.
Men vårt hus er ikke det siste langs denne veien. Innenfor vårt bor det en mann på en gård uten alle de moderne hjelpemidlene vi er bortskjemt med.

Mannen bor på gården og bruker jorden sin med omhu. Han inspirerer meg på mange måter. For tenk at vi med en jordlapp, noen omprioriteringer og avkall på det materielle jaget kan leve et rikt og harmonisk liv, med veldig små ressurser.
Tidligere har han fått kjøtt ved å slakte egne sauer og høns. Men nå har han valgt å slutte med det. Isteden har han gått over til å dyrke bønner, som er et alternativ til kjøtt som proteinkilde.

Søyabønner, brune bønner, kidneybønner og flere andre typer dyrker han på store flater. Det gjør han for å være helt selvforsørget gjennom vinteren.
Bønner er mer i vinden enn noen gang. Det finnes massevis av oppskrifter og informasjon om hvor nyttige de er for oss. Men hvis man er ute etter fakta om dyrking av bønner, finner man ikke stort. Naboen min kjøpte bønner i matbutikken som var beregnet for matlaging, ikke for frøsåing. Men han la bønnene i bløtt, og så sådde han dem rett i jorden. Det gjorde han så fort jorden var klar.

I begynnelsen vannet han rikelig, og så mer varsomt. Bønner er hardføre og krever ikke så mye omsorg. Når bønnene modner, skal man la dem bli sittende på planten til den begynner å visne. Så bunter man flere planter sammen og henger dem opp ned til tørk på et tørt sted.

Når plantene har hengt opp ned i noen uker, er det tid for å plukke belgene. Belgene har da sprukket, og bønnene løsner ganske så lett. Ha bønnene over i tette krukker eller glass. Sørg for at bønnene er helt tørre, så de ikke begynner å mugne i glasset.
Neste år skal jeg også dyrke bønner av ulike sorter, for jeg ble virkelig inspirert av turen over til naboen! Jeg lærte meg til og med at man kan lage mel av bønnene, og så bruke dette melet til å bake et nyttigere brød. Kanskje det er det jeg skal by på til neste høst – et brødoppskrift med bønnemel? Vi får se … 🙂
Legg igjen en kommentar