
Tenk at et så lite frø kan vokse seg meterhøyt og danne en tomat eller en solsikke. Eller faktisk en tusen år gammel eik.
Det er selvfølgelig fascinerende å tenke på. Hvis man skaper de rette forutsetningene, finnes det så mye liv samlet i noe som er så lite.
Nå er det på tide å tenke grundig gjennom hva du vil så. Hva du vil dyrke og høste i år. Det legger du grunnlaget for nå!
Det finnes noen betingelser som må til for å lykkes med såingen. Jeg vil dele mine beste tips for vellykket såing: Næring, oksygen, vann og lys er de 4 livsviktige ingrediensene for at noe i det hele tatt skal kunne vokse.
1. Såjord – Jorden er det viktigste for å kunne gi planten de riktige forutsetningene. Såjord, eller kaktusjord som det også kalles, er magrere enn vanlig jord og blandet ut med sand. Det gjør at røttene til det lille frøet får oksygen og dermed kan vokse seg større.
Vanlig jord inneholder gjødsel som smelter, og blir for sterk for små planter. Det gjør at røttene brennes i stykker. Frøene vokser, men etter noen uker kommer de små plantene til å brenne opp og dø.
2. Vann – Jeg sår alltid i kasser eller potter med hull i bunnen. Det er fordi det er bedre å vanne fra undersiden. Jeg har altfor mange ganger vannet ovenfra med for kraftig stråle slik at de små plantene har bøyd seg – da orker de ikke å reise seg igjen og råtner. Derfor vanner jeg på et brett fra undersiden, og jorden suger så opp vann gjennom de små hullene i bunnen av såkassen.

3. Belysning – For å få kraftige og tettvokste planter trengs det lys. Masse lys. Mer enn hva vi får på denne tiden av året gjennom naturlig dagslys. Derfor må man ha en belysning som er spesialtilpasset planter. Det er ulike fargeskalaer i forskjellige typer belysning, og du må derfor ha et lys som er beregnet på plantedyrking for at det skal gi effekt. Jeg bruker LED-belysning. Det finnes ulike varianter av armaturer, men for alle gjelder det at belysningen skal være rett over såkassen. Ikke mer enn 15–20 cm over plantene for å få best effekt. 14–16 timers belysning om dagen pleier å være passe. For lite lys gjør at plantene blir lange og tynne og brekker lett. Man vil gjerne ha korte og tettvokste planter. Det gir de beste forutsetningene.

4. Omplanting – Når du har sådd frøene og plantene er så store at de kan håndteres, skal plantene få sitt eget hjem. Da skal de plantes om i større potter. Velg gjerne en som er firkantet, det gjør at røttene utvikler seg fortere når de vokser inn mot veggen i potten – og da deler roten seg i to og vokser i ulike retninger. Et stort rotsystem vil stimulere vann- og næringsopptaket, og du får en stor og kraftig plante. Når du planter om, bruker du blomsterjord eller plantejord. Kjøp en litt dyrere jord, så trenger du ikke huske på å gjødsle de første 4–5 ukene.

Legg igjen en kommentar