Dette er en deilig tid i drivhuset.
Våren er her, og det blomstrer på de fleste stedene i hagen og også i drivhuset. Juleroser og epleblomster sammen med tulipaner og rutelilje. Ruteliljen er for øvrig en egen favoritt hos meg.
For noen uker siden var jeg og min kjære kollega Hanna https://hannasinredning.willabgarden.no/ og spilte inn en podkast-episode hos Karolina på Länsmansgården. Hun lærte oss alt om å dyrke i krukke. Det blomstret virkelig hjemme hos Karolina.
Jeg har tatt til meg all ny og gammel kunnskap om krukkedyrking og kommer til å dyrke i krukke mye mer enn før. Først og fremst det som kan spises.
Jeg har dyrket i krukke i mange, mange år: tomat, agurk, barbadoslykt, melon, potet, paprika og chili for å nevne noe. Salat, dill, persille og basilikum går også fint å ha i et spann eller en krukke. Det som er avgjørende for alt man dyrker i et begrenset jordvolum, er kvaliteten på jorden som brukes.
Billig jord inneholder mye sand, og sand binder ikke væske og inneholder ikke mye næring.
Derfor er det så viktig å ha en næringsrik og god jord å dyrke i.
Når du dyrker i spann, er det også viktig å vanne ofte. For en liten potte tørker raskere ut enn en stor, eller om du dyrker rett på bakken.
Jeg unngår å dyrke i spann eller krukker som har hull i bunnen. Kjøper heller helt tette krukker og borer egne hull litt opp på siden i stedet. Det betyr at det kan være vann igjen på bunnen. At det ikke renner rett igjennom når man vanner. Dermed får plantene nyttiggjøre seg vannet over lengre tid.
Plantene må gjødsles. Det gjelder både spiselige planter og blomster. Næringen i jorden tar slutt etter 3–6 uker uansett hvor bra jorden er i utgangspunktet. Strukturen er igjen, men næringen forsvinner.
Jeg gjødsler som oftest med pelletert hønsegjødsel. Det blander jeg ned i jorden annenhver uke.
Legg igjen en kommentar