Det er mye som vokser og trives i drivhuset nå. Daglig kan jeg høste inn og nyte alt det jeg har dyrket frem. Men akkurat nå er det mange som vil smake på godsakene, for jeg er dessverre ikke alene der inne. Det er jeg og 10 000 lus. Varmen og fukten i drivhuset gjør det til verdens beste miljø for små lus, og dessuten har jo jeg dekket til bords med en stor buffé av diverse deilige vekster som de kan fråtse i. Ved første øyekast virker det som et klokt sted for lusen å bosette seg. Men det er ved første øyekast. For lusene skal få angre på at de flyttet inn hos meg!

Grunnen til at man får lus, er som regel at man vanner uregelmessig, og at det er for varmt. Lusen suger ut væsken fra vekstene, som deretter tørker ut og dør. Man kan forebygge slike angrep ved å vanne regelmessig, sørge for god lufting i drivhuset for å få ned varmen, samt få bevegelse i luften med en vifte eller at dører og vinduer står åpne døgnet rundt.

Hvis man likevel skulle få lus, er det mulig å behandle problemet. Det kan gjøres på ulike måter. Man kan sprute på vann med en hard stråle, slik at lusene blir skylt bort. Da er det imidlertid ikke uvanlig at de kommer raskt tilbake. En annen metode er å bruke marihøner og maur. De bidrar med å spise opp lusene og er dessuten et miljøvennlig alternativ. Marihøner kan kjøpes på nettet og fås hjemlevert i posten.

Men jeg bruker en annen variant, som jeg gjerne vil tipse deg om. Ta vare på denne oppskriften og bruk den gjerne på vekster både i og utenfor drivhuset, eller på vindusplanter.
Bekjempingsmiddel:
1 liter vann
1 dl grønnsåpe
1 dl rødsprit. (ikke på spiselige vekster)
Rør blandingen sammen og sprut den rett på lusene. Lusene blir kvalt av blandingen. Dette er ikke en forebyggende behandling, så væsken må treffe lusene for at det skal ha effekt. Hvis jeg får luseangrep på noe av den spiselige avlingen, bruker jeg samme metode, bare uten rødspriten. Da får jeg et mer miljøvennlig middel som det ikke er farlig å få i seg. Det er riktignok ikke like effektivt, men som regel gir det resultater.

Legg igjen en kommentar