
Primørenes primør … den første og beste av alle primørene – aspargesen titter tidlig frem. Ikke mange ukene etter at telen har forsvunnet fra pallekarmene i kjøkkenhagen, dukker disse knoppene opp fra jorden. Det er et tydelig vårtegn for meg.
Asparges har blitt et slags lykketreff hos meg. Da jeg spontant kjøpte noen planter for 4–5 år siden, visste jeg ikke noe om hvordan man dyrket asparges, så jeg har måttet lære det underveis.

Det finnes hann- og hunnplanter. Hunnplantene gir bær, men ikke så mange asparges å høste inn. Bærene plukker jeg derimot på høsten og sår på våren, slik at jeg får mange flere planter over tid.

Det holder med én hunnplante. Jeg vet ikke om det var hell eller uhell at jeg fikk mine hunnplanter, for som regel er det hannplanter som selges i butikkene.

Hvis du ikke frøsår asparges, kan du kjøpe røtter og plante. Røttene er lange og skal plasseres slik som på bildet. Plantene skal plasseres ca. 20 cm dypt i sandete, veldrenert jord. Det er viktig med en solfylt plassering.
Og så er det bare å vente.
År 0 – planteår: Ingen innhøsting
Første året: Ingen innhøsting
Andre året: Innhøsting 1–2 uker
Tredje året: Innhøsting 3-4 uker
Påfølgende år: Innhøsting frem til sankthans, men aldri lenger.
Asparges inneholder mengder med vitaminer og antioksidanter og smaker dessuten deilig. Jeg synes aspargesen er best om man koker den lett og serverer med smør og salt samt litt revet parmesan på toppen!

En plante gir gode avlinger i ca. 10 år.
Legg igjen en kommentar