
Vinduskarmer i tre, hvite vinduer med sprosser og en blomstrende pelargonia. Gjerne en «Mårbacka»-pelargonia. Duften når man haster forbi vinduet. En parfymeaktig duft for hele rommet. Det er vår og sommer for meg!
Mine pelargoniaer har jeg overvintret i mer enn ett år, og det gjør jeg i hagestuen. Der blir det kaldt, men det fryser ikke. På høsten når jeg setter dem inn, gjør jeg ikke noe spesielt med dem. De får ikke vann og ikke noe ekstra lys.
Men nå! Nå tar jeg dem frem og planter dem om i ny jord. Jeg klipper ned pelargoniaene så det bare er stenglene igjen, ca. 5–10 lange som stikker opp fra jorden. På den måten får jeg dem til å utvikle nye grener og bli tette. Så setter jeg dem i vinduskarmen på kjøkkenet og vanner. Men ikke så mye at det er vått hele tiden. Det er viktig at pelargoniaene tørker opp mellom hver vanning.


Om noen måneder begynner jeg å gjødsle. Jeg gjør ikke det fra begynnelsen av, siden jorden inneholder næring fra før. Det finnes gjødsel som er spesialutviklet for pelargoniaer. Du må ikke bruke slik spesialgjødsel, men den er bra siden næringen da er perfekt for nettopp denne blomsten.
De siste årene har jeg frøsådd pelargoniaer, og det er det på høy tid å gjøre nå for at de skal rekke å blomstre i år. På den måten kan du få nye og morsomme sorter som du ikke finner i butikken. Frø bestiller du på nettet.

Lykke til med pelargoniadyrkingen!
Legg igjen en kommentar