
Vinteren føles fremdeles et stykke unna her i sør, men vi har begynt å ane at den kommer. Nettene og morgenene er svale, og dagene er merkbart kortere sammenlignet med for en måned eller to siden.
Det er særlig noen ting som er viktig å gå over for oss drivhuseiere før det blir mer vindfullt og været blir dårligere.
Det gjelder å sørge for at drivhuset er rustet for en lang og hard vinter. Og jeg skal ærlig talt innrømme at slikt som dette er lett å hoppe over. Derfor er det bedre å gjøre det nå mens været fremdeles lokker til utendørsaktivitet og bortforklaringene er færre.

Begynn med å kontrollere at ikke takrennene på drivhuset er fulle av løv. Fjern i så fall løvet som ligger i rennene. Spyl gjennom nedløpsrøret med en hageslange, og se til at det ikke har satt seg fast en masse løv som tilstopper røret og suger til seg vannet. Da kan rørene i verste fall fryse i stykker når det blir minusgrader.

Trekk til alle muttere som drivhuset er montert med. Når det blåser, blir det nemlig en liten vibrasjon i drivhuset som i verste fall fører til at mutterne løsner. Det viktigste av alt er at de diagonale stagene i taket er stramme og ikke har begynt å løsne. De trekker sammen hele gavlen og gjør at drivhuset blir stabilt. Dersom de skulle løsne, vil mønet kunne få svai nedover og innover. Da får du heng på mønet, og det kan begynne å lekke vann inn i drivhuset.

Ta også inn stempelet i de automatiske vindusåpnerne. Ellers kan de fryse i stykker på kaldere dager. Det finnes ulike åpnere å velge mellom. Noen tåler å stå ute på vinteren, men min vindusåpner gjør ikke det.
Det er viktig å vintersikre drivhuset. Det gjør du ved å låse åpnerne med et kraftig snøre eller strips, slik at de ikke kan blåse opp. Så lenge dører og vinduer er lukket og huset er tett, tåler drivhuset svært sterk vind. Dersom noe åpner seg, som hvis et glass går i stykker eller en dør eller et vindu blåser opp, er det fare for at det blir overtrykk i drivhuset og rutene presses ut.
Dersom man bor et sted hvor det kommer store mengder snø om vinteren, kan det være lurt å sette en stolpe fra gulvet til mønet, slik at ikke mønet sekker dersom det blir tungt på taket. Samtidig er det kjempeviktig å sørge for at det ikke blir liggende snø på drivhustaket. Konstruksjonen er ikke laget for å tåle snøtyngden. Så selv om du setter inn et stag, må du likevel fjerne snø fra taket.
Når det er gjort, er jeg klar til å ønske høsten og vinteren velkommen. Hver årstid har sin sjarm. Nå girer jeg ned og nyter nettopp det, før jeg om 4–5 måneder igjen setter i gang med dyrkingen med lengselen som største drivkraft.
Legg igjen en kommentar