Glass eller plast, og hvilken størrelse skal jeg velge?
Hvilket drivhus skal jeg velge – det finnes så mange modeller. Så mange størrelser og farger …
Tankene gikk i ett, og det ble noen søvnløse netter før vi landet på et valg. Da vi hadde bestemt oss for å bruke sparepengene på et drivhus, var det mange beslutninger som måtte tas. Jeg er en ganske bekymringsløs person som ikke grubler så mye. Ting blir som de blir, og jeg stoler ofte på magefølelsen. Men akkurat denne beslutningen var stor for meg. Derfor håper jeg å kunne hjelpe dere som går med planer om å kjøpe drivhus.
Jeg jobber jo til daglig med å veilede kunder til kloke drivhuskjøp, men da jeg selv skulle kjøpe, måtte jeg rette spørsmålene til meg selv.
- Hva skal jeg bruke drivhuset til?
- Skal det brukes til dyrking eller kosekvelder med familien?
- Hvor mye plass har vi i hagen?
- Vil jeg ha et drivhus som står på mur?
Svarene hadde jeg hørt tusenvis av ganger fra andre, men det var mye vanskeligere når det var jeg som måtte komme med dem. Heldigvis hadde jeg litt kompetanse på området.


Er man ute etter et drivhus som skal brukes både til dyrking og hygge, bør det være minst 14–15 kvm. Etter at jeg selv kjøpte drivhus, råder jeg alltid kundene til å kjøpe én størrelse større enn de i utgangspunktet har tenkt. Man fyller fort opp plassen med planter eller en ekstra sitteplass. Dette er ikke noe salgstriks fra min side – det er bare et tips for å bli fornøyd med kjøpet.

Har du planer om bare å bruke drivhuset til dyrking, bør du likevel planlegge plass til minst en liten stol. Det blir fort mange timer i drivhuset, og da er det greit å slippe å måtte gå helt inn for å kunne sette seg og ta en hvil.
Skal du velge glass eller isolasjonsplast i vegger og tak?


Hvis du er ute etter et drivhus til dyrking, har isolasjonsplasten klare fordeler fremfor glass. Blant annet isolerer den bedre, så hvis du tenker å varme opp drivhuset med en vifte for å øke lengden på vekstsesongen, er det mindre kostbart å varme opp et drivhus med plast enn glass. Ulempen med plast er at det dannes kondensvann i kanalene, og det gjør at det vil gro frem grønske og smuss som er vanskelig å få bort. Plasten er ikke helt klar, noe som gjør det vanskelig å se gjennom den. Så det er kanskje litt mindre koselig å sitte i et drivhus med plastvegger. Plast i taket og glass i veggene synes jeg heller ikke er noen god løsning. Den eneste fordelen med det er at plasten tar av litt for de varmeste solstrålene, men det kan du like effektivt gjøre med en gardin.
Glasset i alle nyproduserte drivhus skal nå i henhold til en lov som trådte i kraft i januar 2018, være av typen sikkerhetsglass. Fordelen med sikkerhetsglass er at det er fem ganger sterkere enn vanlig glass. Og skulle glasset knuse, unngår du alvorlige skader ettersom glasset pulveriseres i tusenvis av ufarlige småbiter som ikke er skarpe.
Ulempen med glass er at solen slipper ufiltrert inn, slik at plantene kan bli brent og avlinger kan bli ødelagt. Hvis du ikke har noen naturlig skygge for solen, slik som trær, vil du trenge solskjerming i form av gardiner eller lignende. Det finnes gardiner å få kjøpt til noen av drivhusmodellene. Og ellers kan du kjøpe utstyr og bygge en egen opphengsløsning for gardiner. Du kan for eksempel bruke fiberduk eller strie.
I mitt neste innlegg skal jeg ta for meg grunnarbeidet og plasseringen av drivhuset.
Jeg håper du er nysgjerrig på det!
Legg igjen en kommentar