Jeg får mange spørsmål om mitt drivhus på mur. Hva er fordelene? Hva slags teglstein bør man bruke? Hva slags grunnarbeider bør gjøres?
Når man velger et drivhus på mur, dreier det seg som oftest om det estetiske. Et drivhus med glass hele veien ned til bakken eller et drivhus som står på mursokkel, fungerer like bra når du skal dyrke grønnsaker.
Men hvis du har bestemt deg for et drivhus på mur, skal du tenke på hva slags teglstein du vil velge.
Det er veldig populært å velge brukt teglstein. Det er pent, men finn ut om teglet er tilpasset utendørsklima og tåler fuktighet. Brukt tegl har varierende kvalitet avhengig av formål, for eksempel om det skal brukes i en vegg innendørs eller til en fasade.
Brukt tegl kan enkelte ganger være dyrere enn nyprodusert. Det kan skyldes at det faktisk er noen som har slått løs teglet fra betongen, for dette er tidkrevende arbeid.
Skal du velge ny tegl, foretrekker jeg et som er massivt. Det er for å ha noe å feste sokkelprofilen i når den settes oppå muren.
Men finner du hulltegl, er det viktig å ha rikelig med tegl i hulrommene og særlig i de øverste så du har noe å skru i.
Grunnarbeidet til en mur begynner på frostfri dybde. Der støpes det en ramme som armeres, før du murer deg opp til bakkenivå med lecablokker. Deretter fortsetter du med det materialet som muren over bakken skal bestå av.
En enkel mur rekker langt til et drivhus. I enkelte tilfeller velger man å mure med dobbel bredde på muren, men det er unødvendig for denne typen mur. Men bredden på muren må være 90 mm på det smaleste for at sokkelen på drivhuset også skal få plass.
Når du som kunde bestiller et drivhus fra Willab Garden, får du på bestillingstidspunktet en nøyaktig murtegning med målene det skal mures etter ut fra hvor du har valgt å plassere døren, hvilke mål og hvilken murhøyde m.m.
Willab Garden leverer ikke materialet til muren, det er noe den enkelte kunde må ordne selv. Det fungerer bra å ha et drivhus med lecablokker som pusses, eller også kan du mure med teglstein. Dette er opp til den enkelte kunde å bestemme.
For å nevne en leverandør av stein, så vet jeg at «Tegelmäster» har levert mange fine murer til fornøyde kunder. Veldig fin tegl, synes jeg. Jeg kjøpte teglet mitt lokalt, det kommer fra Winnerbergers og er nyprodusert tegl av dansk fabrikat. Jeg blandet fargene brunt, rødt og gult for å få så mye liv som mulig i muren.
Jeg elsker muren jeg har til drivhuset, men hadde jeg gjort det i dag, ville jeg lagt hvert tredje lag med halvsteiner. Det ville gitt en bedre blanding og fått muren til å se eldre ut, noe jeg ønsket å få til, men som jeg ikke visste om da vi murte.
Husk også å bygge inn ventilasjon i muren. Det er viktig for å få en så bra luftsirkulasjon som mulig. Mitt drivhus er på 16,4 m2, og jeg har fire ventilasjonshull i muren. Alle hull er plassert ca. 60 cm fra hjørnene på hver langside.
Uansett om du velger et drivhus som skal stå på mur eller ikke, så er grunnarbeidet kjempeviktig. Et drivhus som skal stå på murt sokkel, krever likevel mer omfattende arbeid og koster mer i materialer.
Har dere spørsmål når det gjelder drivhuset, så skriv en kommentar, så skal jeg svare så godt jeg kan.
Legg igjen en kommentar