Det er ikke alltid så legg å velge drivhus. Det er mange spørsmål som skal besvares, og det er mye å tenke på. Derfor har jeg skrivet ned de 5 vanligste spørsmålene jeg som selger får om drivhus, og deler så mine generelle svar. Så det kan være lurt å lese for deg som går og tenker på drivhus!

Hvilken størrelse skal jeg velge?
Dersom man vil ha et drivhus til å dyrke i, er det passe med et drivhus rundt 10 m² som hobbydrivhus. Vil man ha et kombinert drivhus, et drivhus man kan både dyrke og sitte i, bør man ikke ha under 15 m². Vi anbefaler kundene våre å velge større drivhus dersom man har den muligheten. Kunder lurer også ofte på om man kan bytte ut et eksisterende drivhus. Ofte bruker man drivhuset veldig mye mer enn det man kanskje tenkte at man skulle gjøre fra starten av. De fleste bruker drivhuset sitt både som veksthus, og for å sitte og kose seg i.

Hvordan gjør man grunnarbeidet?
En anbefaling er at man bygger drivhuset og så lagger gulvet senere. Da har man mulighet til å høyne gulvnivået inne i drivhuset til over kanten på sokkelprofilens innside. Da vil vannet dreneres ut fra drivhuset når bakken er lavere utenfor enn inne. Man slipper også kanten inn til drivhuset, som ellers innebærer en snublerisiko.
Du kan lese mer om grunnarbeidet til drivhus her:

Hvor plasserer jeg drivhuset mitt?
En vanlig misforståelse er å plassere drivhuset slik at det får så mye sol som mulig. I stedet bør man unngå direkte sol, i hvert fall for det meste av dagen. Solen og varmen i et drivhus kan snarere skade plantene enn å gagne dem. Å plassere drivhuset slik at det får sol på morgenen og formiddagen er bra for plantene, siden det varmes opp etter natten, men hvis man kan plassere drivhuset slik at det er i skyggen under den varme solen midt på dagen, så er det en optimal plassering.. Dette kan man få til ved å plassere drivhuset under et tre, eller ved å bruke gardiner som skygger inne i drivhuset.

Å plassere drivhuset med gavlene i en øst-vestlig posisjon kan være lurt. Skulle man behøve skygge på taket til drivhuset, betyr det at langsiden vil havne mot sørsolen. Da må man kun skygge på langsiden, ikke begge taksidene samt gavl, slik man må om man plasserer drivhuset slik at sørsolen kommer inn gjennom en gavl i stedet.
Glass eller isolasjonsplast?
Drivhus fra Willab Garden har alltid 4 mm sikkerhetsglass som standard. Om man velger et drivhus med glass, altså. Det innebærer at glasset er ca. fem ganger så sterkt som en vanlig glassrute. Dersom glasset skulle gå i stykker, vil det gå i tusenvis av småbiter, noe som ikke bør kunne forårsake alvorlige sårskader. Glass er å anbefale i de fleste tilfeller hvor man vil kunne sitte i drivhuset og se ut. Det gir en herlig og fri følelse. Ute og inne smelter sammen.

Isolasjonsplast er å foretrekke på drivhus som kun skal brukes til dyrking. Plasten har en bedre isoleringsverdi, slik at kostnadene for å varme opp drivhuset minker på våren, samtidig som man får tidlige spirer i drivhuset. Plasten fungerer også som solbeskyttelse på varme, solrike dager. Ulempen med isolasjonsplast er at det dannes kondensvann i kanalene. Når det danner seg fukt, gjør det at bakteriene trives bedre, og da kan det danne seg sopp inni kanalene, noe som ikke ser så estetisk ut over tid.
Drivhus på mur eller ikke?
Å ha et drivhus som står på en muret grunn er først og fremst en estetisk sak, uansett om det tiltaler eller ikke. Willab Garden leverer ikke materiale til muren, men man får en murtegning i forbindelse med bestillingen.

Muren har også fordeler, den tar opp varme og gjør at det blir en jevnere døgntemperatur i drivhuset. Det gjør også at glasset kommer opp fra bakkenivå og dermed minimeres risikoen for ulykker der glasset kan gå i stykker. Et drivhus på muret grunn krever flere forberedelser når det kommer til grunnarbeid enn et drivhus som har glasset ned til bakken og står på en sokkelprofil.

Legg igjen en kommentar