
Da jeg begynte å jobbe i blomsterbutikk i hjembyen min som 14-åring, drømte jeg om å få stå bak kassen foran kjølerommet med snittblomster og levere vakre, fargesprakende og stilrene buketter til kundene. Snittblomster var det mest luksuriøse du kunne unne deg, noe jeg ikke akkurat hadde en overflod av i oppveksten. Mamma dyrket noe ringblomster og asters om sommeren i et bortgjemt hjørne av kjøkkenhagen, men andre tider på året fantes det ikke buketter med blomster i mitt barndomshjem.
Jeg synes det er lettere å dyrke blomster enn grønnsaker. Færre skadedyr, bedre spireevne og vekst. Jeg sår nesten alle blomstene i drivhuset om våren, og senere planter jeg dem ut i kjøkkenhagen. Der får de vokse seg store. I tillegg til sommerblomster som prydløvemunn, pyntekurv og sinnia sår jeg også mange flerårige blomster som brudeslør, solhatter og akeleie.


Slik sår jeg blomster:
- Såjord i en potte
- Vann jorden
- Strø frøene ut på den fuktige jorden
- Et tynt lag med jord oppå
- Stilles lyst og holdes fuktig
- Flyttes over i større potter når plantene kan håndteres. Plant dem deretter ut på sin endelige vokseplass
For noen år siden kunne jeg ikke tenke meg å gi bort en bukett med blomster jeg hadde plukket i min egen hage Det føltes ikke fint og eksklusivt nok. Nå har jeg endret syn totalt og tenker at det tvert imot er noe av det fineste jeg både kan gi og få. Blomstene er dyrket med kjærlighet uten å skade miljøet med lange transporter over halve jordkloden, og dessuten gir jeg av min tid og ofrer noe jeg ellers kunne hatt glede av selv. Å gi dette til en annen er virkelig en eksklusiv gave!



Jeg kunne sagt mye mer om å dyrke egne snittblomster og være sin egen blomsterleverandør. Fra mai med stemorsblomster og tulipaner, til oktober med solhatter og blomstererter trenger jeg ikke kjøpe en eneste blomst, men har en ny bukett hver uke. Nå er det for eksempel pionenes tid, og å kunne sette sammen buketter med pioner, løytnantshjerter og marikåpe er noe av det vakreste og flotteste jeg vet.
Legg igjen en kommentar