Mange som kjenner meg, lurer sikkert på hvor mye tid og krefter jeg nedlegger i hagen. Men man kan ikke måle en hobby i tid. For meg føles hagen som en livsviktig del for å kunne eksistere. Jeg har imidlertid noen forbilder i hagearbeidet. Det må man jo ha, men det er umulig å holde deres tempo.

De jobber mye lengre dager enn jeg, og dessuten holder de på sju dager i uken. De klager aldri, krever minimalt med stell, og de gjør hagen til det paradiset jeg synes den er. De sørger for fargen, smaken og avlingene i hagen. Uten deres arbeid hadde ikke jobben min vært til noen som helst nytte.

Det humlene, biene og sommerfuglene bidrar med, er å pollinere alle blomstene. Det er helt nødvendig for at det skal kunne bli frukt og bær. Uten pollinering blir det ingenting. Iblant snakkes det om svak pollinering. Med det menes at blomstene har blitt pollinert, men kanskje bare av noen få pollinatorer. Da blir fruktene og bærene små og ofte ikke så fine i formen. Det ser man tydelig på blant annet jordbær. Derfor er det best å ha mange humler og bier i hagen, og man bør stelle pent med dem.

Ved å plante lavendel og buddlejabusker sørger du for at humlene, sommerfuglene og biene trives. De tiltrekkes nemlig av og flyr inn for landing på blomster med sterke farger. Så det er ingen grunn til å spare på fargene i hagen.

Og jeg synes også man bør ha et lite, grunt bad i hagen. Alt som lever, trenger vann – akkurat som vi mennesker. Så husk det når du ønsker deg hjelp av insektene i hagen. Server litt vann på et keramikkfat – det er både vakkert og til stor nytte for mange.